fbpx

Hogyan hozd ki magadból a maximumot sportolóként?

sportpalya

Honnan ered a motiváció? Hogyan férhetsz hozzá saját belső energia forrásodhoz és tűzz ki célokat, úgy hogy jelentős sikereket érj el? A sportpszichológia pontosan ezeket a kérdéseket válaszolja meg.

A sportpszichológia nem más, mint pszichológiai elvek gyakorlati alkalmazása a sport környezetében. Hogyan hozd ki magadból a maximumot sportolóként? Milyen eszközei vannak, amivel maximalizálhatod a teljesítményed?

  • Tudatod
  • Lelki edzettség
  • Cél kitűzés
  • Motiváció
  • Magabiztosság
  • Mentális eszköztár
photo by Joshua Earle

Tudatod

Az agyunk egy csodálatos szerv, számtalan funkciót ellát, szabályozza a légzésünket irányítja az egész testet. A tehetség és a fizikai ügyesség döntő szerepet játszik abban, hogy mennyire lesz egy adott személy sikeres a választott sportágában. Azonban nem minden a tehetség, ugyanis nagy az esély rá, hogy aki tehetséges, az nem fektet akkora energiát bele, mint akinek kevesebb tehetség “jutott”. A hozzáállás kulcs szerepet játszik, és a tudatunk. Nem mindegy, hogy hogyan állunk egy-egy versenyhez, de legyen szó akár egy edzésről is. Meg kell tanulni a megfelelő mentális sebességbe váltani, mert ez hozza meg számunkra a hosszú távú sikereket. Ha megértjük mekkora erő rejlik bennünk, akkor képesek vagyunk a javunkra fordítani és nem csak a sportban, hanem az élet számos területén is alkalmazni.

Lelki edzettség

A lelki edzettséget nevezhetnénk akár rezilienciának is. Annak a képességnek elsajátítása, hogy kudarcok és bukások után is fel álljunk, valamint alkalmazkodó képességet, rugalmasságot és új helyzetekben való találékonyságunkat fejlesszük. Segít fókuszálni téthelyzetekben, valamint, hogy nagy nyomás alatt is egyensúlyban maradjunk

A terv nélküli cél mindig csupán csak vágy marad

Cél kitűzés

Rendszert kell kialakítani célok kitűzéséhez és eléréshez. Gondold át, mi az amit el szeretnél érni és onnan kell vissza felé dolgozni. Adj magadnak határidőt, ezzel fogod tudni fenntartani a motivációt. Olyan célokat tűzz ki, amelyek mérhetőek, hiszen ezáltal tudod ellenőrizni, hogy sikerült e teljesítened. Például ne az legyen a célod, hogy fogyni akarok, hanem hogy 2 hónap alatt leadok 6-8 kg-t. Pontosítsd. Bontsd fel az elérni kívánt célod, apró lépésekre (hosszú és rövidtávú célokra). Tedd nyilvánossá, oszd meg családtagjaiddal, legjobb barátoddal azért, mert így plusz motivációd lesz, így komolyabban fogod venni akkor is, amikor a kezdeti fellángolás alább hagy – mert lesz ilyen!

Motiváció

Tisztában kell lenni, mi az a hajtóerő, amely ösztönöz. Ha külső jellegű ösztönző eszközre támaszkodsz, mint amilyen a pénz, hírnév – ezzel az a probléma, hogy idővel elhalványodnak és csak egy ideig marad meg a hajtóerő. A motiváció valójában, sosincs ott, amikor szükséged lenne rá. Biztosan te is tapasztaltad már, amikor elhatározod magad, hogy ma elszántan fogsz edzeni, érzed is abban a pillanatban a motivációt, erőt, szinte tettre kész vagy, de abban a pillanatban nem kezdheted még el, mert dolgozol, vagy utazol. Aztán amikor eljön a nagy pillanat, a motivációnak nyoma sincs. Ilyenkor el kell kezdeni az edzést, tehát cselekedni kell “gondolkodás nélkül” különben, ha habozol, akkor rövid időn belül elkezded lebeszélni magad. Ha tartósan motiváció hiányban szenvedsz, akkor érdemes megvizsgálnod, milyen eszközöket vethetsz be a hajtóerőd újbóli fellendítéséért.

Magabiztosság

A sport segít önbizalmat építeni, ez pedig kihathat az életed többi területére is. Minden teljesítmény javulás hátterében az önbizalom és magabiztosság növekedése áll. Nyílt titok, hogy amikor magabiztos vagy és van egy egészséges önbizalmad, akkor a sikerre drámaian nagyobb esélyed van.

Mindset (photo by Kylie De Guia)

Mentális eszköztár

Ezek olyan technikák és stratégiák, amik fejlesztik a mentális izmaidat. Ahogyan a tested izmait edzed, ugyanúgy figyelmet kell szentelned a mentális izmaid fejlesztésére is. Az összpontosítás az egyik legfontosabb képesség. Miért? Mert ennek hiányában jelentősen megnő a hibázás, valamint nyomás alatti teljesítőképesség romlásának lehetősége. Vizualizáció segítségével megerősítheted az önbizalmadat, megtanulod kezelni a stresszt, képes leszel talpra állni, ha hibáztál és újra kezdeni. Mindfulness használata, ezáltal teret engedve, hogy átélhesd a flow-t. Belső monológ eredményessége, ha pozitív hangvételű, akkor az nagyban meghatározza a teljesítményed. Ezért nagyon fontos, hogy mit gondolsz, vagy hogyan beszélsz magadhoz.

Flow (photo by Jana Muller)

Olyan rutin kialakítása szükséges, amit fenn tudsz tartani, illetve maximálisan tudsz összpontosítani és egyszerűen megteremted a sikerhez szükséges körülményeket. Nincs több elkalandozás vagy figyelemelvonás. A rutin abban segít, hogy ott tartsd a figyelmed, ahol annak lennie kell. Ezek az eszközök elsajátítása nem csak a sportban, de az életed más területein is jelentős változásokat hozhat.

Sándor

Sándor

Share on facebook
Share on email
Share on linkedin

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hasonló cikkek

Wim Hof The Iceman
Sándor

Wim Hof Módszer – Ez tényleg hatásos

Mindenki csodálja azokat az embereket, akik extrém kihívásokat teljesítenek és jöhet a kérdés, vajon mi lehet a titok? Wim Hof is hasonlóan emberfeletti teljesítményre képes.

protein
Sándor

Fehérjék a táplálékkiegészítők világában

Fehérjék bevitele táplálékkiegészítők formájában, egyre nagyobb teret nyer a sportolók körében. Nem hiába, hiszen ár-érték arányuk, ízük és aminosav profiljuk alapján, egyik legjobb választás izomépítéshez,

Értesülj első kézből!