fbpx

Nekem erre nincs időm

Bizonyára sokszor hallottad már, mikor valaki azt mondja, hogy “Nekem erre nincs időm”. Ha te is olyan vagy mint az emberek többsége, akkor szembesülhetsz azzal, hogy sok időt és energiát fecsérelsz olyan dolgokra, amelyek egyáltalán nem, vagy csak kis mértékben segítik céljaid elérését.

A kulcs, hogy jól tudd beosztani az idődet az a prioritásokban rejlik. A prioritások megfelelő sorrendbe rendezése nélkül nem fogod tudni, mely feladatok fontosabbak a többinél, így nem csak az idődet de az energiádat is pazarlod. Általános kategóriákat meg kell határoznod az életedben, majd rakd sorrendbe és értékeld, mennyire töltenek be fontos szerepet az életedben. Legfontosabbtól kezdve a kevésbé fontos felé haladva.

 1. Egészség
 2. Család
 3. Sport
 4. Önfejlesztés
 5. Karrier
 6. Barátok
 7. Tanulmányok
A kezdet (photo by Danielle MacInnes)

Ha ez meg van, akkor fusd át újra a listád és teszteld egyszerű “mi lenne ha..?” kérdéssel. Például, ha a barátokat előrébb soroltad a karrierednél és a főnököd megkérne, hogy túlórázz, azonban akkor le kellene mondanod néhány programot a barátaiddal, elvállalnád vagy sem? Ha nem, akkor a felállított sorrended helyes. A prioritások megváltozhatnak ezért nem árt időről időre felül vizsgálnod.

Most már tisztába vagy azzal, mik a prioritásaid, így felül tudod vizsgálni mennyire illeszkednek jelenlegi tevékenységeid hozzájuk és mennyi időt pazarolsz el, amit egyébként hasznos dolgokra is fordíthatnál. Állapítsd meg, hogyan használod fel a jelenlegi idődet úgy, hogy 168 órából (hét óráinak a száma) vond ki azoknak az órák számát, amelyeket minden héten a következő dolgokkal töltesz:

 • Alvás
 • Evés
 • Zuhanyzás, öltözködés
 • Iskola
 • Munka
 • Tv nézés
 • Internetezés
 • Játék
Csinálj valami nagyszerűt! (photo by Clark Tibbs)

Természetesen a listát kiegészítheted olyan dolgokkal, amiket heti rendszerességgel szoktál végezni. Tehát add össze a listában felsorolt tevékenységek óráinak a számát és vond ki 168-ból. Megkapod azoknak az órák számát, amelyekkel nem tudsz elszámolni. Vannak akik 20-30 órát is elpazarolnak hetente! Tehát valóban nincs időd edzeni, nyelvet tanulni, olvasni… stb?

Számolj le a felesleges dolgokkal, mert keveset adnak hozzá a mindennapi hatékonyságodhoz. Időrablók például: Facebook/ Instagram/ Tiktok görgetése céltalanul, játékok, Tv nézés… stb. Ezek a dolgok időpazarlásnak tűnnek, de nem mindig! Van, hogy kikapcsolódás miatt szükségesek, azonban mindig törekedjünk az egyensúlyra. Elkötelezettség és áldozat kell. Sokszor annak eldöntése, hogy valami szükséges e vagy felesleges, annyi, mintha azt válaszolnád meg, mennyire szeretnél sikeres lenni és ez mennyire fontos számodra.

Sándor

Sándor

Share on facebook
Share on email
Share on linkedin

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hasonló cikkek

Wim Hof The Iceman
Sándor

Wim Hof Módszer – Ez tényleg hatásos

Mindenki csodálja azokat az embereket, akik extrém kihívásokat teljesítenek és jöhet a kérdés, vajon mi lehet a titok? Wim Hof is hasonlóan emberfeletti teljesítményre képes.

protein
Sándor

Fehérjék a táplálékkiegészítők világában

Fehérjék bevitele táplálékkiegészítők formájában, egyre nagyobb teret nyer a sportolók körében. Nem hiába, hiszen ár-érték arányuk, ízük és aminosav profiljuk alapján, egyik legjobb választás izomépítéshez,

Értesülj első kézből!