fbpx

Wim Hof Módszer – Ez tényleg hatásos

Wim Hof The Iceman

Mindenki csodálja azokat az embereket, akik extrém kihívásokat teljesítenek és jöhet a kérdés, vajon mi lehet a titok? Wim Hof is hasonlóan emberfeletti teljesítményre képes. A jégemberként ismert holland férfi azonban, nem kevesebbet állít mint azt, hogy amire ő képes, arra bárki más is. Kifejlesztette a Wim Hof módszert aminek 3 alap pillére a légzés, jégfürdő és a gondolkodásmód. A módszer több fronton is bizonyította a hatásosságát, még a tudósok érdeklődését is felkeltette a Wim Hof módszer.

Holland származású 62 éves Wim Hof több mint 26 világ rekordot is magáénak tudhat. Néhány kiemelkedő rekord a sok közül :

  • Lefutott egy maratont 5 óra 25 perc alatt az északi sarkkörön (minimum -20 fok) mezítláb, egy rövid nadrágban
  • Leghosszabb leúszott táv jég alatt.
  • Szintén egy szál rövid nadrágban felment a Mount Everestre 7500 méter magasságig.
  • Nem csak extrém hideg körülmények között csinált rekordot, hanem lefutott szintén egy maratont a Namíb sivatagban egy korty víz nélkül.
Wim Hof a Mount Everesten
Wim Hof a Mount Everesten

Így hát nem csoda, hogy felkeltette a tudomány érdeklődését Wim, hiszen tudni akarták, hogyan képes erre? Ő egy genetikai csoda vagy pedig más is képes lehet ezekre az extrém teljesítményekre?

“Tudós vagyok: testem a laboratóriumom”

Wim Hof

Úgy vélték Wim Hof képes befolyásolni az autonóm idegrendszert, ami a tudomány mai álláspontja szerint, nem lehetséges. Az autonóm idegrendszer önállóan, az irányításunk nélkül működik. Szabályozza a szervezet belső környezetét. Kettő része van:

  • paraszimpatikus idegrendszer (szívritmus, légzés, anyagcsere folyamatok fenntartása nyugalmi körülmények között “pihenj és eméssz”)
  • szimpatikus idegrendszer (vészreakció „flight or fight” –üss vagy fuss – pupilla tágulás, vérnyomás nő, emésztés csökken…stb)

Mindkét rész egymással összekapcsoltan működik, és az aktivitásuk közötti egyensúly az, ami fenntartja a stabil belső környezetet – a homeosztázist.

Wim Hof The Iceman
Wim Hof The Iceman

Annak megállapítására, hogy Wim Hof valóban képes befolyásolni ezeket a belső szabályozási folyamatokat, valamint a természetes immunrendszerét, a kutatók endotoxint fecskendeztek a testébe – egy erős toxint, amely bizonyos baktériumok sejtfalában található. Az immunrendszer azonnal reagál erre a toxinra. A fehérvérsejtekben található speciális receptorok “Toll-szerű” receptorok (TLR) hozzákötődnek az endotoxinhoz és gyulladásos fehérjéket termelnek. Ez reflexszerűen működik és nem irányítható. Meglepődtek, hiszen Wim Hofnak szinte semmilyen tünetei nem voltak. Ellenben a tesztalanyoknál jelentkeztek az influenzaszerű tünetek, mint a láz, reszketés, fejfájás…stb. Folytatták a kutatást.

Wim Hof Endotoxin kísérlet
Wim Hof és az endotoxin kísérlet

Ezért 2013-ban a kutatók megismételtették a kísérletet, azonban annyi különbséggel, hogy kiválasztottak 30 önkéntes fiatal férfit, majd kettő csoportra osztották őket. Wim Hof kapott 18 embert, hogy tanítsa meg nekik a módszerét egy hét alatt. Így Lengyelországba utazva elsajátították a módszer elemeit, végén pedig az 1603 méter magas Sněžka hegyre felvitte őket, amit természetesen rövid nadrágban tettek meg. Amikor beadták az endotoxin injekciót, azoknál akik nem tanulták meg a módszert, különféle reakciók jelentkeztek, többségnél láz is. Ezzel szemben az a 18 férfi, akiket Wim kiképzett, mind tünetmentes maradt. Később a laboreredmények megerősítették, hogy a módszert alkalmazói valóban képesek befolyásolni az autonóm idegrendszert. Az adrenalin szintjük megnőtt, a kortizol szint azonban csökkent. Az IL-10 gyulladáscsökkentő fehérjeszintje is megemelkedett, elnyomva az IL-6, IL-8 és TNF-α gyulladásos fehérjéket.

Több gyógyszer is elnyomja a gyulladás mechanizmusát, azonban ezeknek általában mellékhatásaik is lehetnek. Körülbelül 20%-ban hatásosak. Ezzel szemben a testünk által termelt adrenalin, természetesebb alternatívát jelent és ez több mint 50%-os hatékonyságú. Azóta több kutatásnak is alávetették a módszert, ígéretesnek tűnik nem csak autoimmun betegségek terén, de számos fizikai és mentális betegségekben (depresszió, szorongás, PTSD…stb.) szenvedők visszajelzései is figyelemre méltóak.

Maga a módszerben alkalmazott légzéstechnika túllégzésre épít – egy fajta kontrollált hiperventillációt hozunk létre. Az alábbi videóban Wim Hof maga magyarázza el, a módszerében levő légzés helyes kivitelezését.

Wim Hof légzés tutorial (kapcsold be a magyar feliratot)

*fontos ha a túllégzés nem kontrollált, akkor az súlyos betegségek forrása lehet. Mindennapokban sokszor találkozhatsz olyanokkal, akik (szinte) folyamatosan nyitott szájjal sétálnak és mindig szájon át veszik a levegőt. – ez történetesen túllégzéshez vezet, hosszú távon pedig komoly betegségek forrásává válik.

Mielőtt vennél 10 kg jeget, hogy kipróbálhasd a jégfürdőzés nyújtotta élményt, fontos megjegyezni, hogy kezdőként fokozatosan kell elkezdeni. Meleg-hideg váltózuhanyok, a zuhanyzásod fejezd be 10 másodperc hideg vízzel, egy hét múlva növeld 20 másodpercre és így szépen szisztematikusan haladhatsz felfele. Illetve segítségedre lehet Wim Hof hivatalos applikáció is, amelyet letölthetsz. Magam is a módszer használója vagyok és imádom! Lentebb találhatjátok a biztonsági előírásról szóló videót, mindenképpen nézzétek meg, mielőtt belevágtok!

Wim Hof biztonsági útmutató (kapcsold be a magyar feliratot)
Sándor

Sándor

Share on facebook
Share on email
Share on linkedin

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hasonló cikkek

Wim Hof The Iceman
Sándor

Wim Hof Módszer – Ez tényleg hatásos

Mindenki csodálja azokat az embereket, akik extrém kihívásokat teljesítenek és jöhet a kérdés, vajon mi lehet a titok? Wim Hof is hasonlóan emberfeletti teljesítményre képes.

protein
Sándor

Fehérjék a táplálékkiegészítők világában

Fehérjék bevitele táplálékkiegészítők formájában, egyre nagyobb teret nyer a sportolók körében. Nem hiába, hiszen ár-érték arányuk, ízük és aminosav profiljuk alapján, egyik legjobb választás izomépítéshez,

Értesülj első kézből!